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Registros recuperados : 25 | |
3. | | BITTENCOURT, M. L. C.; DIAS, D. C. F. S.; DIAS, L. A. S.; ARAÚJO, E. F. Condicionamento osmótico de sementes de aspargo. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 20, n. 2, jul. 2002. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 42º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2002. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 20, n. 2, p. 286, jul. 2002. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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5. | | BITTENCOURT, M. L. C.; DIAS, D. C. F. S.; DIAS, L. A. S.; ARAÚJO, E. F. Efeito do condicionamento ósmotico na germinação das sementes e no crescimento de plântulas de aspargo. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 20, n. 2, jul. 2002. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 42º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2002. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 20, n. 2, p. 286, jul. 2002. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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6. | | BITTENCOURT, M. L. C.; DIAS, D. C. F. S.; DIAS, L. A. S.; ARAÚJO, E. F. Efeito do condicionamento osmótico na germinação e vigor de sementes de aspargo sob estresse hídrico e térmico. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, jul. 2003. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 43º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2003. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, p. 401, jul. 2003. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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7. | | BITTENCOURT, M. L. C.; DIAS, D. C. F. S.; DIAS, L. A. S.; ARAÚJO, E. F. Efeito do condicionamento osmótico na qualidade fisiológica de sementes de aspargo. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, jul. 2003. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 43º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2003. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, p. 400, jul. 2003. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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8. | | DIAS, D. C. F. S.; BHERING, M. C.; DIAS, L. A. S.; TOKUHISA, D.; HILST, P. C.; PUIATTI, M. Germinação e vigor de sementes de melão sob estresse hídrico. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, jul. 2003. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 43º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2003. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, p. 400, jul. 2003. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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9. | | FREITAS, R. G.; MISSIO, R. F.; MATOS, F. S.; RESENDE, M. D. V. de; DIAS, L. A. S. Genetic evaluation of Jatropha curcas: an important oilseed for biodiesel production. Genetics and Molecular Research, Ribeirão Preto, v. 10, n. 3, p. 1490-1498, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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10. | | MANTOVANI-ALVARENGA, E.; BELFOR, G.; DIAS, L. A. S.; NAKADA, P. G.; GAVA, J. D.; VALENTE, R. F. Alternativas para a avaliação da qualidade fisiológica de sementes de cebola (Allium cepa L.). Informativo Abrates, Londrina, v. 13, n. 3, p. 175, set. 2003. Trabalho apresentado no 13º Congresso Brasileiro de Sementes, 2003, Londrina. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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12. | | SILVA, D. J. H.; COSTA, C. P.; CASALI, V. W. D.; DIAS, L. A. S.; CRUZ, C. D. Relacao entre divergencia genetica de acesso de berinjela e desempenho de seus hibridos. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.17, n.2, p.129-133, jul. 1999. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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13. | | DIAS, D. C. F. S.; BHERING, M. C.; TOKUHISA, D.; HILST, P. C.; DIAS, L. A. S. Teste de deterioração controlada em sementes de melão. Informativo Abrates, Londrina, v. 13, n. 3, p. 173, set. 2003. Trabalho apresentado no 13º Congresso Brasileiro de Sementes, 2003, Londrina. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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14. | | DIAS, D. C. F. S.; BHERING, M. C.; LUCA, C. A. C. de; TOKUHISA, D.; HILST, P. C.; DIAS, L. A. S. Germinação de vigor de sementes de melão sob estresse hídrico e térmico. Informativo Abrates, Londrina, v. 13, n. 3, p. 274, set. 2003. Trabalho apresentado no 13º Congresso Brasileiro de Sementes, 2003, Londrina. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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15. | | MISSIO, R. F.; CAIXETA, E. T.; ZAMBOLIM, E. M.; PENA, G. F.; ZAMBOLIM, L.; DIAS, L. A. S.; SAKIYAMA, N. S. Genetic characterization of an elite coffee germplasm assessed by gSSR and EST-SSR markers. Genetics and Molecular Research, v. 10, n. 4, p 2366-2381, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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16. | | JACINTO, E. J.; ROCHA, R. B.; LAVIOLA, B. G.; RAMALHO, A. R.; FERREIRA, M. das G. R.; DIAS, L. A. S. Aumento da produção de grãos de pinhão-manso pela aplicação de benziladenina. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasília v.47, n.10, p.1541-1545, out. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia; Embrapa Rondônia; Embrapa Unidades Centrais. |
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17. | | VIDIGAL, D. S.; RIBEIRO, F. P.; DIAS, D. C. F. S.; DIAS, A. P. S.; DIAS, L. A. S.; SILVA, D. J. H. Influência do estádio de maturação do fruto na qualidade de sementes de tomate (Lycopersicon esculentum Mill.). Informativo Abrates, Londrina, v. 13, n. 3, p. 76, set. 2003. Trabalho apresentado no 13º Congresso Brasileiro de Sementes, 2003, Londrina. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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19. | | VIDIGAL, D. S.; RIBEIRO, F. P.; DIAS, D. C. F. S.; DIAS, A. P. S.; DIAS, L. A. S.; SILVA, D. J. H. Produção e qualidade de sementes de tomate (Lycopersicon esculentum Mill.) em função da ordem de frutificação na planta. Informativo Abrates, Londrina, v. 13, n. 3, p. 77, set. 2003. Trabalho apresentado no 13º Congresso Brasileiro de Sementes, 2003, Londrina. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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20. | | DIAS, D. C. F. S.; RIBEIRO, F. P.; DIAS, L. A. S.; SILVA, D. J. H. da; VIDIGAL, D. de S. Maturação de sementes de tomate em função da ordem de frutificação na planta. Revista Ceres, Viçosa, v. 53, n. 308, p. 446-456, jul./ago. 2006 Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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Registros recuperados : 25 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
18/10/2011 |
Data da última atualização: |
18/10/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
MISSIO, R. F.; CAIXETA, E. T.; ZAMBOLIM, E. M.; PENA, G. F.; ZAMBOLIM, L.; DIAS, L. A. S.; SAKIYAMA, N. S. |
Afiliação: |
Universidade Federal do Paraná; EVELINE TEIXEIRA CAIXETA, SAPC; BioCafé; BioCafé; BioCafé; UFV; BioCafé/UFV. |
Título: |
Genetic characterization of an elite coffee germplasm assessed by gSSR and EST-SSR markers. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Genetics and Molecular Research, v. 10, n. 4, p 2366-2381, 2011. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Coffee is one of the main agrifood commodities traded worldwide. In 2009, coffee accounted for 6.1% of the value of Brazilian agricultural production, generating a revenue of US$6 billion. Despite the importance of coffee production in Brazil, it is supported by a narrow genetic base, with few accessions. Molecular differentiation and diversity of a coffee breeding program were assessed with gSSR and EST-SSR markers. The study comprised 24 coffee accessions according to their genetic origin: arabica accessions (six traditional genotypes of C. arabica), resistant arabica (six leaf rust-resistant C. arabica genotypes with introgression of Híbrido de Timor), robusta (five C. canephora genotypes), Híbrido de Timor (three C. arabica x C. canephora), triploids (three C. arabica x C. racemosa), and racemosa (one C. racemosa). Allele and polymorphism analysis, AMOVA, the Student t-test, Jaccard?s dissimilarity coefficient, cluster analysis, correlation of genetic distances, and discriminant analysis, were performed. EST-SSR markers gave 25 exclusive alleles per genetic group, while gSSR showed 47, which will be useful for differentiating accessions and for fingerprinting varieties. The gSSR markers detected a higher percentage of polymorphism among (35% higher on average) and within (42.9% higher on average) the genetic groups, compared to EST-SSR markers. The highest percentage of polymorphism within the genetic groups was found with gSSR markers for robusta (89.2%) and for resistant arabica (39.5%). It was possible to differentiate all genotypes including the arabica-related accessions. Nevertheless, combined use of gSSR and EST-SSR markers is recommended for coffee molecular characterization, because EST-SSRs can provide complementary information. MenosCoffee is one of the main agrifood commodities traded worldwide. In 2009, coffee accounted for 6.1% of the value of Brazilian agricultural production, generating a revenue of US$6 billion. Despite the importance of coffee production in Brazil, it is supported by a narrow genetic base, with few accessions. Molecular differentiation and diversity of a coffee breeding program were assessed with gSSR and EST-SSR markers. The study comprised 24 coffee accessions according to their genetic origin: arabica accessions (six traditional genotypes of C. arabica), resistant arabica (six leaf rust-resistant C. arabica genotypes with introgression of Híbrido de Timor), robusta (five C. canephora genotypes), Híbrido de Timor (three C. arabica x C. canephora), triploids (three C. arabica x C. racemosa), and racemosa (one C. racemosa). Allele and polymorphism analysis, AMOVA, the Student t-test, Jaccard?s dissimilarity coefficient, cluster analysis, correlation of genetic distances, and discriminant analysis, were performed. EST-SSR markers gave 25 exclusive alleles per genetic group, while gSSR showed 47, which will be useful for differentiating accessions and for fingerprinting varieties. The gSSR markers detected a higher percentage of polymorphism among (35% higher on average) and within (42.9% higher on average) the genetic groups, compared to EST-SSR markers. The highest percentage of polymorphism within the genetic groups was found with gSSR markers for robusta (89.2%) and for resista... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Genetic diversity; Microsatellite marker. |
Thesaurus NAL: |
Coffea; Discriminant analysis. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/43671/1/Genetic-characterization-of-an-elite-coffee.pdf
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Marc: |
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